Michiel

muziek en ‘groupthink’

groupthink

Psychologie is overal. Of je nu met vrienden, familie of peers praat, een handeling uitvoert of alleen nadenkt, worden diverse hersengebieden gestimuleerd op basis van eerdere ervaringen, externe stimuli en emoties.

Meestal als mensen mij vragen wat ik heb gestudeerd en ik vertel dat ik conservatorium en psychologie heb gestudeerd, antwoorden zij: dan ga je vast muziektherapie geven. Dit ligt echter niet binnen mijn ambities; ik houd mij liever bezig met muziek maken en deze muziek met zoveel mogelijk mensen delen. Tijdens het repeteren, reizen, concerten geven vinden zoveel psychologische effecten plaats, dat het erg interessant is om hierbij stil te staan. Met name de groepsprocessen zijn indrukwekkend.

Het leven als kwintet kan erg intens zijn en de beslissingen die je maakt als groep blijven interessant. De manier waarop je naar jezelf kijkt verandert aan de hand van de groep waarin je je bevindt (symbolic interactionism). Hoe verdeel je de taken (sociale positie) en hoe zorg je dat je als groep de juiste beslissingen maakt? Een onvermijdelijk fenomeen wat hierbij komt kijken is ‘groupthink’. Dit is de wens om een conforme groep te vormen, waarbij irrationele of disfunctionele beslissingen worden gemaakt. In mijn ogen is het dus altijd belangrijk om van een afstand naar de groep te kunnen kijken en een totaalplaatje met objectieve mening in te beelden. Dit is slechts één voorbeeld van een psychologisch proces dat kan plaatsvinden en hoop er hier nog heel wat te kunnen delen.

Michiel

Wil je meer? Subscribe en lees als allereerste de volgende blogs!
Ontdek ook hoe Laura, Coraline, Michiel en Rik over de wereld denken

Leave a Reply

Your email address will not be published.