Rogier

muziek in de ruimte

Akoestiek als drager van de muziek. Om als musicus met akoestiek bezig te zijn, is even vanzelfsprekend en noodzakelijk als een bakker die elke dag brood bakt. Maar om ermee bezig te zijn, betekent niet dat je ook volledig begrijpt wat er gebeurt. Mijn belangstelling voor akoestiek kwam dan ook pas echt tot leven toen ik erachter kwam hoe complex dit fenomeen eigenlijk is. De werking van akoestiek wil ik graag met jullie delen. Omdat het heel interessant is (ja écht!), maar ook omdat het inzicht geeft en omdat het op het oog ook tamelijk misleidend kan zijn: wat je ziet is niet altijd wat je hoort, en zelfs wat je hoort is niet altijd wat er klinkt.

Maar goed, we beginnen bij het begin. Wat is akoestiek eigenlijk precies? Op z’n simpelst gezegd: de leer van geluid. Wat betekent: veel natuurkunde, weinig praktijk. Leuk om je in te verdiepen, absoluut, maar voor ons muzikanten is dat natuurlijk niet genoeg (muzikanten zijn overigens vaak niet heel erg goed in natuurkunde, wist je dat?). Het gaat niet enkel om geluid; maar om geluid in de ruimte. Dit wordt al een stuk interessanter, maar toch ontbreekt er nog één ding: het gaat om geluid in de ruimte, waargenomen door de mens. Deze drie aspecten, geluid, ruimte en perceptie, vormen de basis van akoestiek. In de komende blogs zullen deze aspecten stuk voor stuk aan bod komen.

Hoewel theoretisch te behandelen, akoestiek bestaat natuurlijk niet enkel uit theorie. Juist in de praktijk komt dat geluid in de ruimte pas echt tot zijn recht, dat is waar het uiteindelijk allemaal om gaat. Iets waar ik, en wij, met de Formule heel bewust van zijn. Met de kennis en de ervaring proberen we de akoestiek zo optimaal mogelijk te laten klinken, en waar mogelijk proberen we de beleving van geluid te versterken. Benieuwd hoe? Kom luisteren naar een van onze concerten. Tot snel!

Rogier

Wil je meer? Subscribe en lees als allereerste de volgende blogs!
Ontdek ook hoe Laura, Coraline, Rogier, Michiel en Rik over de wereld denken

Leave a Reply

Your email address will not be published.