over ons

Laura Lunansky

Laura Lunansky

viool
“De Formule is mijn droomlab: ik kan mijn creativiteit kwijt bij vier waanzinnig getalenteerde vrienden die overal voor openstaan. Dat moment waarop we met zijn vijven hét idee vinden waarin onze interpretatie van het muziekstuk een eigen leven gaat leiden, daar krijg ik nog steeds kippenvel van.”

Laura Lunansky (viool, 1995) studeert in juni 2019 af op het Koninklijk Conservatorium, waar ze studeerde bij Ilona Sie Dhian Ho en Peter Brunt en gastdocenten Philippe Graffin en Stephan Picard. Ze heeft in 2014 de tweede prijs gewonnen in de nationale finale van het Prinses Christina Concours, soleerde met o.a. het JeugdOrkest Nederland, was concertmeester van het Nationaal Jeugd Orkest, speelde in het Gustav Mahler Jugend Orchester, en heeft voor de Nederlandse ambassade concerten gegeven in Mexico, Slovenië, Italië, Kroatië en Ijsland. Ze speelt als freelancer regelmatig bij het Mahler Chamber Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Asko|Schönberg ensemble en Noord Nederlands Orkest. Naast Laura’s passie voor kamermuziek werkt ze graag aan conceptontwikkeling van theatrale en interdisciplinaire voorstellingen en werkt ze als presentator en jurylid bij het Prinses Christina Concours.

Coraline Groen

Coraline Groen

viool
“Ik put intens geluk uit muziek en dit is iets wat ik graag met de medemens wil delen. Voor mij is het toegankelijk maken van muziek erg belangrijk, want muziek is voor iedereen.”

Coraline Groen (viool, 1996) is een gepassioneerd kamer- en orkestmusicus en studeerde tijdens haar bachelor in Londen en Den Haag bij Peter Brunt, Philippe Graffin en Rodney Friend. Momenteel studeert Coraline haar master in Den Haag bij Vera Beths met als specialisaties de Orkestmaster en de Ensemble Academy. Bovendien is zij in seizoen 2018-2019 academist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ze is concertmeester en aanvoerder geweest in samenwerkingen met het Mahler Chamber Orchestra (o.l.v. Daniel Harding) en het Antwerpen Philharmonisch Orkest, en speelde met dirigenten als Valery Gergiev, Trevor Pinnock en Xian Zhang. Coraline is violiste in het Volkmanntrio en vormt een duo met bajanist Robbrecht Van Cauwenberghe.

Michiel Wittink

Michiel Wittink

altviool
“Een wereld zonder muziek is voor mij ondenkbaar. Het omdat het delen van de muziek, de emotie en de associaties voor mij één van de mooiste dingen is die er bestaat, zowel met medespelers als met de luisteraar.”

Michiel Wittink (altviool, 1995) studeert in het 1e jaar master aan de Guildhall School for Music & Drama. Hiervoor behaalde hij bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam bij Francien Schatborn. Daarvoor studeerde hij bij Judith Wijzenbeek, Joyce Tan, Asdis Valdimarsdottir, Margot Näring en Joyce Tan. Hij speelde in verschillende orkesten, waaronder het Noord Nederlands Orkest, Ciconia Consort, Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Ook bekleedde hij aanvoerdersposities in het JeugdOrkest Nederland, Nederlands Studenten Orkest en was hij co-aanvoerder in het Nationaal Jeugd Orkest en European Union Youth Orchestra.

Rogier Tamminga

Rogier Tamminga

cello
“Muziek is voor mij erg bijzonder, omdat men op een hoog niveau emotioneel verbonden wordt met anderen. Daarbij komt dat middels muziek op een intellectuele wijze een wereld wordt gecreëerd.”

Rogier Tamminga (cello, 1994) studeerde zijn mastergraad in het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar hij lessen volgde bij Jan Ype Nota en Michel Strauss. In 2012 haalde hij daar in de regionale finale van het Prinses Christina Concours een tweede prijs. Rogier heeft in diverse orkesten en ensembles gespeeld, waaronder het NJO symfonieorkest, Jeugdorkest Nederland en Van Mieris Trio. Daarnaast heeft hij ook in projecten en orkesten gespeeld waar meer dan alleen het klassieke repertoire aan bod komt, zoals in het Ricciotti ensemble, de Erasmus Improvisation Intensive en het Esbjörn Svensson Trio.

Rik Kuppen

Rik Kuppen

piano
“Kunst is een essentieel onderdeel van het menselijk bestaan, de ultieme uiting van onze creatieve ziel. Ik kan geen dag zonder kunst: zonder muziek te maken of te luisteren, literatuur te lezen en poëzie te lezen of te schrijven.”

Rik Kuppen (piano, 1994) begon met pianospelen op dertienjarige leeftijd. Hij studeerde enkele jaren bij Veronika Szirmai-Milkó. In 2011 startte hij met de opleiding Klassiek Piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver en rondde in juni 2017 zijn masteropleiding met cum laude af. In 2012 won Rik de eerste prijs in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Tijdens deelname aan het Internationaal Vocalisten Concours in 2014 won hij als liedbegeleider de prijs Stipendia The Sankt Goar International Music Festival and Academy voor de meest veelbelovende lied-begeleider.

De Formule is een groep van ambitieuze musici die bijzondere programma’s samenstelt, gecombineerd met ongebruikelijke, uitdagende locaties en een grenzeloze liefde voor muziek en samenspel. Dit maakt de Formule een vernieuwende groep en hun concerten tot een aangrijpende beleving.

De mens is onlosmakelijk verbonden met kunst net zoals hij dat is met zijn taal. Zonder kunst en cultuur zou de menselijke, individuele identiteit verdwijnen. Concerten op minder conservatieve plekken, meer interactie met het publiek, en het aanspreken van verschillende doelgroepen is dan ook een uitgangspunt voor de programmakeuze. De combinatie van de kunsten is een belangrijk onderdeel van de uitvoeringen van de Formule. Niet alleen de dichtkunst of het theater, maar ook film en fotografie spelen een rol. Zo won de Formule de 1e prijs en de publieksprijs met een indrukwekkende performance bij de Grote Kamermuziek Prijs.

Het ensemble wordt gevormd door vijf flexibele, nog jonge musici: Laura Lunansky, Coraline Groen, Michiel Wittink, Rogier Tamminga en Rik Kuppen. Allemaal zijn ze bezig zichzelf te ontplooien op diverse wijzen, waarbij kamermuziek een belangrijke hoeksteen vormt. Ze spelen niet alleen pianokwintetten maar ook andere mogelijke bezettingen, zoals strijkkwartet, pianotrio, viool-, altviool- en cellosonates. Dit geeft de beschikking over een enorm repertoire en een grote afwisseling tijdens uitvoeringen. Het leuke van een formule is dat de ingrediënten kunnen variëren, als de samenstelling maar juist is.

De Formule volgde lessen bij Francien Schatborn, David Kuyken, Philippe Graffin, Alexander Abajev, Anton Kernjak, Sven Arne Tepl, Borys Fedorov, Johannes Meissl, Anna Fedorova, leden van het Talich Quartet, het Eggner Trio en het Wiener Klaviertrio. De leden bespelen alle vijf instrumenten die zij bruikleen hebben gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.