over ons

Laura Lunansky

Laura Lunansky

viool
“De Formule is mijn droomlab: ik kan mijn creativiteit kwijt bij vier waanzinnig getalenteerde vrienden die overal voor openstaan. Dat moment waarop we met zijn vijven hét idee vinden waarin onze interpretatie van het muziekstuk een eigen leven gaat leiden, daar krijg ik nog steeds kippenvel van.”

Laura Lunansky (viool, 1995) studeert in juni 2019 af op het Koninklijk Conservatorium, waar ze studeerde bij Ilona Sie Dhian Ho en Peter Brunt en gastdocenten Philippe Graffin en Stephan Picard. Ze heeft in 2014 de tweede prijs gewonnen in de nationale finale van het Prinses Christina Concours, soleerde met o.a. het JeugdOrkest Nederland, was concertmeester van het Nationaal Jeugd Orkest, speelde in het Gustav Mahler Jugend Orchester, en heeft voor de Nederlandse ambassade concerten gegeven in Mexico, Slovenië, Italië, Kroatië en Ijsland. Ze speelt als freelancer regelmatig bij het Mahler Chamber Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Asko|Schönberg ensemble en Noord Nederlands Orkest.
Naast Laura’s passie voor kamermuziek werkt ze graag aan conceptontwikkeling van theatrale en interdisciplinaire voorstellingen en werkt ze als presentator en jurylid bij het Prinses Christina Concours.

Coraline Groen

Coraline Groen

viool
“Ik put intens geluk uit muziek en dit is iets wat ik graag met de medemens wil delen. Voor mij is het toegankelijk maken van muziek erg belangrijk, want muziek is voor iedereen.”

Coraline Groen (viool, 1996) is een gepassioneerd kamer- en orkestmusicus en studeerde tijdens haar bachelor in Londen en Den Haag bij Peter Brunt, Philippe Graffin en Rodney Friend. Momenteel volgt Coraline haar master in Den Haag bij Vera Beths met als specialisaties de Orkestmaster en de Ensemble Academy. Bovendien is zij in seizoen 2018-2019 ‘academist’ bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In maart 2019 won ze een baan bij het Concertgebouw Orkest. Coraline is violiste in het Volkmanntrio en vormt een duo met bajanist Robbrecht Van Cauwenberghe.

Michiel Wittink

Michiel Wittink

altviool
“Een wereld zonder muziek is voor mij ondenkbaar. Er zijn zoveel processen die plaatsvinden in het menselijk brein. Het is zo bijzonder om je met die gedachtenprocessen bezig te houden en nieuwe werelden te creëren. Het is en blijft dan ook elk concert een grote eer om dit te mogen delen met luisteraars. Bovendien zijn alle interne processen altijd een nieuwe ervaring en blijft elk concert een nieuwe sensatie voor zowel publiek als de musici.”

Michiel Wittink (altviool, 1995) studeert momenteel zijn Master of Performance aan de Guildhall School in Londen bij Rachel Roberts. Hij behaalde zijn bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam bij Francien Schatborn en zijn graad psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij speelde concerten in o.a. Wigmore Hall (Londen), de Doelen (Rotterdam), Shanghai Symphony Hall, Konzerthaus Berlin, Casa di Musica (Porto), Royal Albert Hall en de Royal Opera of Muscat. Ook speelde hij in verschillende orkesten, waaronder het Noord Nederlands Orkest en Claudio Abbado’s Orchestra Mozart en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Daarnaast bekleedde hij de functie van aanvoerder in o.a. het JeugdOrkest Nederland, Chamber Orchestra of Berlin, Nederlands Studenten Orkest, Nationaal Jeugd Orkest en European Union Youth Orchestra.

Rogier Tamminga

Rogier Tamminga

cello
“Muziek is iets magisch, dat moment waarop je met elkaar in een van de meest pure vormen van concentratie komt en de tijd lijkt stil te staan. Door met elkaar te experimenteren en te creëren voegen we stapje voor stapje een extra stukje diepgang toe aan onze interpretatie.”

Rogier Tamminga (cello, 1994) volgde zijn master-opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij bij Jan Ype Nota en Michel Strauss. In 2012 haalde hij tijdens de regionale finale van het Prinses Christina Concours een tweede prijs. Rogier heeft in diverse orkesten en ensembles gespeeld, waaronder als solo-cellist van het NJO symfonieorkest en Jeugdorkest Nederland, maar ook in projecten en orkesten waar meer dan alleen het klassieke repertoire aan bod komt, zoals in het Ricciotti ensemble, de Erasmus Improvisation Intensive en het Esbjörn Svensson Trio.
Rogier heeft daarnaast een brede interesse voor architectuur en ruimte, waaronder ook akoestiek. Hij heeft stagelopen bij akoestisch adviseur Margriet Lautenbach bij Peutz, waar hij heeft gewerkt aan het akoestisch ontwerp van verschillende concertzalen.

Rik Kuppen

Rik Kuppen

piano
“Kunst is een essentieel onderdeel van het menselijk bestaan, de ultieme uiting van onze creatieve ziel. Ik kan geen dag zonder kunst: zonder muziek te maken of te luisteren, literatuur te lezen en poëzie te lezen of te schrijven.”

Rik Kuppen (piano, 1994) begon met pianospelen op dertienjarige leeftijd. Hij studeerde aan Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver en rondde in juni 2017 zijn masteropleiding cum laude af. In 2012 won Rik de eerste prijs in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Tijdens deelname aan het Internationaal Vocalisten Concours in 2014 won hij als liedbegeleider de prijs voor de meest veelbelovende lied-begeleider. In februari 2019 stond hij in de finale van het Young Pianist Foundation piano concours en in mei 2019 was hij finalist van Dutch Classical Talent. Momenteel woont Rik in Den Haag en bereid hij zich voor om in het buitenland verder te gaan studeren.

Ensemble de Formule is een groep ambitieuze musici die bijzondere concertervaringen creëert met grenzeloze liefde voor muziek, samenspel en verwondering. Dit maakt de Formule een vernieuwend ensemble en hun concerten een aangrijpende beleving. 

Voor elke voorstelling wordt een uitgebreid concept gemaakt, gebaseerd op grondige analyse van het werk en verdieping in hun persoonlijke interpretatie. Door met artiesten uit een andere kunstdiscipline te werken creëert de Formule voor het publiek en zichzelf een nieuwe/frisse/openbarende kijk op het repertoire.

De Formule blijft de wereld ontdekken door zichzelf vragen te stellen en neemt de muziek graag onder de experimentele loep. Zo won de Formule de 1e prijs en de publieksprijs met een indrukwekkende performance bij de Grote Kamermuziek Prijs.

Het ensemble wordt gevormd door vijf flexibele, nog jonge musici: Laura Lunansky, Coraline Groen, Michiel Wittink, Rogier Tamminga en Rik Kuppen. Allemaal zijn ze bezig zichzelf te ontplooien op diverse wijzen, waarbij kamermuziek een belangrijke hoeksteen vormt. Ze spelen niet alleen pianokwintetten maar ook andere mogelijke bezettingen, zoals strijkkwartet, pianotrio, viool-, altviool- en cellosonates. Dit geeft de beschikking over een enorm repertoire en een grote afwisseling tijdens uitvoeringen. Het leuke van een formule is dat de ingrediënten kunnen variëren, als de samenstelling maar juist is.

De Formule volgde lessen bij David Dolan, Francien Schatborn, David Kuyken, Caroline Palmer, Philippe Graffin, Rachel Roberts, Alexander Abajev, Anton Kernjak, Sven Arne Tepl, Borys Fedorov, Johannes Meissl, Anna Fedorova, leden van het Talich Quartet, het Eggner Trio en het Wiener Klaviertrio. De leden bespelen alle vijf instrumenten die zij bruikleen hebben gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

aanmelden nieuwsbrief